Bruks

Hva er brukshundsport?

Brukshudsport, populært kalt for Bruks, inneholder aktiviteter som Spor, Rundering og Felt. Innenfor dette trenes det også i lydighet fordi en lydig hund gjør samarbeidet mellom hund og fører enklere og hyggeligere.

Aktivitetene i bruks er en konkunkurransegren, men man behøver ikke å konkurrere. Det er ypperlig trening for både hund og eier i hverdagen.

Spor

Spor har primært som formål å finne gjenstander, menneske som har gått seg bort, eller stukket av. Å følge spor er naturlig for hunden, og det er en aktivitet som er svært krevende for hunden. Den skal gå med nesen i bakken hele tiden for å unngå sportap eller tap av gjenstand. Spor er et samarbeid mellom hund og hundefører som i utgangpunktet skal holde i sporlina. Spor krever konsentrert hundefører, som retter fokus mot hunden. Hundefører skal lære «å lese» sin hund, dvs alle tegn hunden gir, hvordan viser den seg når den følger sporet , ved funn av gjenstand, i en vinkel og ved sportap. Det finnes ulike måter å kunne lære hunden å følge et spor. Det er en meget god måte å aktiviserer hunden på.

Rundering - søk etter menneske satt i system

Rundering er en søksøvelse der hunden skal finne mennesker som har gjemt seg, forsvunnet eller stukket av i skogsterreng. Hunden benytter seg av overværsøk dvs den innhenter informasjon fra luktbildet som svever i luften. Rundering er en sammensatt søksøvelse og den skal kunne søke i system, lokalisere figuranten ved hjelpe av overværsøk, melde til hundefører ved hjelpe av hals eller bringkobbel, påvise funnet av figuranten til hundefører. Den må inneha skogslydighet. Hunden skal kunne arbeide selvstendig, være samarbeidsvillig og lydig. Den skal være i god fysisk form, og være mentalt stabil. Dette fordi hunden bruker seg selv i stor grad både fysisk og mentalt. Det konkurreres i rundering, men det er også en god aktivisering for hunden hvis du ikke ønsker å konkurrere.

Feltsøk eller felt

Feltsøk foregår i et oppmerket og overtråkket område. I dette området legges det ut gjenstander som hunden skal finne ved hjelp av overværsøk. Hunden jobber fritt i feltet etter styring fra hundefører. Ved funn av gjenstand er det flere måter å utføre dette på, men de fleste velger at hunden apporterer gjenstanden og kommer tilbake til fører med den, for så å sendes ut på nytt søk. Feltsøk er anstrengende, men spennende øvelse for hunden.

Lydighet – i forbindelse med Bruks

Lydighetsøvelsen i forbindelse med Bruks er mye likt de det konkurreres i på ordinære lydighetsprøver, men noen øvelser er annerledes.

 

Har du lyst til å trene med oss?

Treningen foregår ofte i skogen. Håper du har lyst til å trene Bruks med oss. Hvis det er noe du lurer på, ta kontakt. Er du uerfaren som hundefører, anbefaler vi deg å delta i kurs slik at du får mer informasjon om aktivitetene enn det lille vi har gitt deg ovenfor.

Dersom man, etter et par oppmøter, fortsatt ønsker å fortsette å trene hos oss, skal det betales treningsavgift til klubben. Hvis treningsavgift er betalt til klubben i forbindelse med annen aktivitet, så skal man ikke betale ny avgift. 

Ønsker man å fortsette å trene skal man også være medlem av Nannestad og omegn hundeklubb.

Her er facebooksiden til lydighets- og bruksgruppa til Nannestad og Omegn Hundeklubb.